Španělský ptáček s pečenou zeleninou(4 porce)

09.02.2021

Španělský ptáček:

4 plátky hovězí kýty (každá cca 150 g)

80 g kvalitní klobásky

100 g špeku

2 vejce uvařená natvrdo

2 střední nakládané okurky

100 ml laku z okurek

250 g oloupané cibule

5 lžic kvalitní hořčice

20 g hladké mouky

2 lžíce ghí

1 l hovězí vývar

sůl, pepř

špejle nebo kuchyňský provázek


Pečená zelenina:

400 g mrkev

250 g brambory

1 lžíce oleje boho chef dle chuti (my jsme použili bazalka a chia, výborný je také chilli)


Španělský ptáček:

Ze špeku odřízneme 4 špalíčky o rozměru 1×1×5 cm a zbytek nakrájíme na kostky o hraně 3 mm. Klobásku rozkrojíme podélně na 4 kusy. Vejce oloupeme a rozřízneme napůl. Okurky rozřízneme podélně napůl. Jednu cibuli rozřízneme napůl a jednu polovinu nakrájíme na čtvrtiny. Zbytek cibule nakrájíme nahrubo.

Plátky masa naklepeme paličkou a vydatně osolíme a opepříme z obou stran. Každý plátek z jedné strany potřeme 1 lžící hořčice. Na tuto stranu položíme špalíček špeku, špalíček gothaje nebo párku, polovinu vejce, polovinu okurky a čtvrtku cibule. Důkladně zabalíme, utáhneme a převážeme kuchyňským provázkem nebo zajistíme pevnou špejlí.

V kastrolu na vyšším ohni rozehřejeme ghí a připravené maso na něm opečeme ze všech stran dohněda. Vyndáme na talíř a do výpeku přidáme cibuli a špek. Oheň stáhneme pod polovinu a cibuli za častého míchání orestujeme dohněda.

Přidáme mouku a mícháme 1 minutu. Přidáme zbylou hořčici a zamícháme. Přidáme lák z okurek a zamícháme. Zalijeme vývarem a promícháme. Vrátíme do kastrolu maso, přivedeme k varu, stáhneme oheň na minimum, přiklopíme pokličkou a zvolna dusíme 1,5 hodiny nebo doměkka.

Hotové ptáčky vyndáme, odstraníme z nich provázek či špejle a přendáme je do mísy. Šťávu dochutíme solí a pepřem a přecedíme ji přes cedník na ptáčky.


Pečená zelenina:

Troubu si předehřejeme na 175 stupňů. Mrkev a brambory oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka.    Smícháme se směsí oleje boho chef. Na pekáč vyložíme pečící papír a zlehka jej potřeme olejem boho, přidáme směs a pečeme cca 25 minut.